За датотеката со лични папки на Outlook (PST).

Датотеката со лични папки, со наставка на датотеката .PST, се користи од различни производи за интерперсонална комуникација на Microsoft, вклучувајќи ги Microsoft Exchange Client, Windows Messaging и сите верзии на Microsoft Outlook. PST е кратенка од „Лична табела за складирање“.

За Microsoft Outlook, сите ставки, вклучително и е-пошта, контакти и сите други објекти се зачувуваат локално во соодветната .pst-датотека, која обично се складира во одреден, претходно назначен директориум, како подолу:

Верзии на Windows директориум
Windows 95, 98 и ME диск:\Windows\Application Data\Microsoft\Outlook

or

диск:\Windows\Profiles\user name\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Сервер за Windows NT, 2000, XP и 2003 година диск:\Documents and Settings\user name\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

or

диск:\Documents and Settings\user name\Application Data\Microsoft\Outlook

Windows Vista и Windows 7 диск:\Users\user name\AppData\Local\Microsoft\Outlook
Windows 8, 8.1, 10 и 11 диск:\Корисници\ \AppData\Local\Microsoft\Outlook

or

диск:\Корисници\ \Roaming\Local\Microsoft\Outlook

Можете исто така да пребарувате за датотеки „*.pst“ на вашиот локален компјутер за да ги добиете локациите на датотеките PST.

Покрај тоа, можете да ја промените локацијата на датотеката PST, да направите резервна копија од неа или да креирате повеќе PST-датотеки за складирање на различни содржини.

Бидејќи сите ваши лични податоци и информации за комуникација се зачувани во датотеката PST, тоа е многу важно за вас. Кога е се корумпираат од различни причини, силно предлагаме користење DataNumen Outlook Repair за да ги вратите вашите податоци.

Microsoft Outlook 2002 и претходните верзии користат постар формат на датотека PST што наметнува a Ограничување на големината на датотеката од 2 GB, и поддржува само кодирање на текст ANSI. Стариот формат на датотека PST е исто така наречен ANSI PST формат најчесто. Од Outlook 2003 година, воведен е нов формат на датотека PST, кој поддржува датотеки со големина од 20 GB (оваа граница може да се зголеми и на 33 TB со менување на регистарот) и кодирање на текст на Уникод. Новиот формат на датотека PST генерално се нарекува Unicode PST формат. Прилично е лесно да се конвертирате ги PST-датотеките од стариот ANSI формат во новиот Unicode формат со DataNumen Outlook Repair.

PST-датотеката може да биде заштитена со лозинка за да се обезбедат доверливи податоци. Сепак, тоа е многу лесно да се употреба DataNumen Outlook Repair да ја раскине заштитата без да бара оригинални лозинки.

Најчесто поставувани прашања:

Што е PST-датотека?

PST-датотеката служи како контејнер за складирање на вашите онлајн податоци, дозволувајќи им на корисниците да зачувуваат и преземаат содржина на е-пошта.

Придобивки од користење на PST-датотеки:

  1. Ограничувања за адресирање поштенско сандаче: Со оглед на ограничениот простор во мost поштенските сандачиња, обично околу 200 MB, PST-датотеките делуваат како резервна копија за преполните сандачиња.
  2. Подобрено пребарување: со неодамнешните ажурирања на Windows Search, можете брзо да пребарувате во PST-датотеките и вашето сандаче во Microsoft Outlook користејќи ја функцијата Брзо пребарување.
  3. Обезбедување резервна копија: За оние кои бараат дополнителна гаранција за резервна копија, преместувањето на е-пошта во датотеките PST може да биде од непроценливо значење, особено за време на настани како паѓање на серверот.
  4. Сопственост и мобилност: замислете да имате непречен пристап до вашите податоци офлајн. PST-датотеката може да се зачува на USB, нудејќи лесна преносливост и пристап.
  5. Зголемена безбедност: PST-датотеките може да се зајакнат со додадени безбедносни слоеви, што ги прави идеални за оние кои се занимаваат со чувствителна содржина на е-пошта.

Недостатоци на користење на PST-датотеки:

  1. Недостаток на далечински пристап: Откако е-поштата ќе се премести во датотека PST и ќе се исклучи од серверот, далечинскиот пристап преку платформи како OWA или синхронизирањето мобилни телефони станува недостапен.
  2. Загриженост за складирање: PST-датотеките може да потрошат скапоцен простор на хард дискот, што доведува до зголемено време на резервна копија.
  3. Потенцијални пропусти: и покрај мерките на претпазливост, секогаш постои ризик од губење податоци со PST-датотеките. Нивната пристапност може да воведе и обврски. За корумпирани PST-датотеки, можете да користите DataNumen Outlook Repair за враќање на податоците од нив.

Референци:

  1. https://support.microsoft.com/en-au/office/introduction-to-outlook-data-files-pst-and-ost-222eaf92-a995-45d9-bde2-f331f60e2790
  2. https://support.microsoft.com/en-au/office/find-and-transfer-outlook-data-files-from-one-computer-to-another-0996ece3-57c6-49bc-977b-0d1892e2aacc