Што е колаче?


Колаче е мало парче текст што веб-страниците го испраќаат до прелистувачот и е зачувано на терминалот на корисникот, што може да биде персонален компјутер, мобилен телефон, таблет итн. Овие датотеки овозможуваат веб-страницата да запомни информации за вашата посета како што се јазикот и претпочитаните опции, што може да ја олесни вашата следна посета и да ја направи страницата покорисна за вас. Колачињата играат многу важна улога во подобрувањето на корисничките искуства на мрежата.

Како се користат колачињата?


Прелистувајќи ја оваа веб-страница, прифаќате дека можеме да инсталираме колачиња на вашата машина и да ги известите следниве информации:

  • Статистички информации за користењето на мрежата од страна на корисникот.
  • Префериран формат на веб-пристап од мобилни уреди.
  • Најнови пребарувања преку веб-услуги и услуги за прилагодување податоци.
  • Информации за рекламите што му се прикажуваат на корисникот.
  • Поврзување на податоци со социјални мрежи за корисници, пристап до вашиот Фејсбук или Твитер.

Видови користени колачиња


Оваа веб-страница ги користи и темпотоrarколачиња за сесија и постојани колачиња. Колачињата за сесии складираат информации само додека корисникот пристапува до мрежата и постојаните колачиња зачувани во податоците на терминалот за да може да се пристапи и да се користат во повеќе од една сесија.

Технички колачиња: овие му овозможуваат на корисникот да се движи низ веб-страницата или апликацијата и да ги користи различните опции или услуги таму. На пример, со контрола на сообраќајот и комуникација со податоци, за идентификување на сесијата, пристап до ограничени веб-делови, итн.

Прилагодување на колачиња: овие им овозможуваат на корисниците пристап до услугата со некои претходно дефинирани опции во вашиот терминал или поставки дефинирани од корисникот. На пример, јазикот, видот на прелистувачот преку кој пристапувате до услугата, дизајнот на избраната содржина.

Колачиња за статистичка анализа: овие овозможуваат следење и анализа на однесувањето на корисникот на веб-страниците. Информациите собрани преку такви колачиња се користат при мерење на активноста на веб-страници, апликации или платформи и профилирање на корисничката навигација на овие страници, со цел да се направат подобрувања на услугата и функционалноста за корисниците.

Колачиња од трета страна: На некои веб-страници можете да инсталирате колачиња од трети страни ви овозможуваат да управувате и да ги подобрувате понудените услуги. На пример, статистичките услуги на Google Analytics.

Исклучување на колачињата


Можете да блокирате колачиња со активирање на поставката на вашиот прелистувач што ви овозможува да одбиете поставување на сите или на некои колачиња. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучувајќи ги и основните колачиња), можеби нема да можете да пристапите на сите или на делови од нашата страница или на други веб-страници што ги посетувате.

Освен основните колачиња, сите колачиња ќе истечат по одреден временски период.