8 Top Reasons & Solutions for Kernel Panic on Mac System

It can be quite scary to suffer Kernel Panic on your Mac since the entire screen will turn grey and show the “You need to start your computer” error message in several languages. Don’t worry. This post will expose the 8 top reasons and solutions for it.

One of the most terrible errors on Mac system is the Kernel Panic that is similar to the Blue Screen of Death on Windows. Confronted with this issue, you will see that the whole screen turns grey and it prompts you to restart your Mac in some different languages. It can result from many reasons, ranging from incompatible kernel extensions, faulty RAM to a failed hard drive. In the followings, we will list out the 8 top causes and offer the corresponding solutions to you.8 Top Reasons & Solutions for Kernel Panic on Mac System

1. Incompatible Startup items

If you encounter the Kernel Panic when booting your Mac, incompatible startup items may be culprit. If any of the login items are incompatible or corrupted, Mac will fail to boot surely. And then Kernel Panic may follow.

Solution: In this case, you have to reboot your Mac from safe mode. In this mode, all the third party startup items will be disabled. After getting into Mac system in success, you can proceed to remove the faulty startup items.

2. Defective Random Access Memory (RAM)

Moreover, failing RAM can be to blame as well. Mac system is quite sensitive to RAM. Therefore, if the RAM is corrupted or incompatible with the system, Kernel Panic will occur as well.

Solution: In this situation, you should take actions to check the RAM modules. You can use either resort to third party tools or manually test it. if you have many modules on your Mac, you can remove all but one and see if the error persists.

3. Faulty Kernel Extensions

Provided that there are any kernel extensions which are corrupt or incompatible with your Mac, kernel extension will occur too.

Solution: In this scenario, you should also boot your Mac in safe mode. Then go to check if the kernel extensions are current. Next disable the incompatible ones and upgrade the outdated ones.

4. Hard Disk Failure

Moreover, if the internal hard disk used by your Mac malfunctions, such as having bad sectors or suffering physical damages, not only will drive data tends to get compromised like damaged PST file, but also you may come across the Kernel Panic.

Solution: Fortunately, Mac comes with inbuilt disk repair tool – Disk Utility. You can use it to diagnose and try to fix the hard disk.

5. Insufficient Hard Disk Space

Furthermore, assuming that the hard disk space is running out, Kernel Panic will tend to appear too.

Solution: You should free up most of the hard disk, such as deleting useless large files and unmounting needless applications and so on.

6. Hardware Issues

Perhaps you’ve equipped your Mac with some external hardware. You will likely suffer hardware issues, like incompatibility between hardware and Mac, outdated hardware drivers and so on.

Solution: In this case, you had better remove all these third party hardware and add one by one to verify which one is the culprit.

7. Software Issues

Of course, apart from hardware, faulty software can make negative impact too. If the third party software is appropriate to your Mac or is out-of-date, Kernel Panic will vex you, too.

Solution: Boot your Mac in safe mode and uninstall all the potential insecure and faulty software.

8. System Issues

Supposing that all the above reasons are not the real causes, it is very likely that your Mac may be suffering system problems, such as corrupt system files, etc.

Solution: You can firstly check if your Mac system is updated as outdated system may contain much vulnerability. If the error still exists even when the system is current, you can select to reinstall the Mac system.

Author Introduction:

Shirley Zhang is a data recovery expert in DataNumen, Inc., which is the world leader in data recovery technologies, including SQL Server repair and outlook repair software products. For more information visit www.datanumen.com