6 Kaedah Berbeza untuk Membuat Jadual dalam Dokumen Word Anda

Kongsi Sekarang:

Dalam artikel hari ini, kami memutuskan untuk menjanjikan kepada anda 6 kaedah yang berbeza untuk membuat jadual dalam dokumen Word anda.

Secara semula jadi, apabila anda menemui banyak nombor dalam dokumen Word, perkara pertama yang terlintas di fikiran anda adalah membuat jadual. Sudah tentu, jadual dalam dokumen Word dapat menawarkan tempat untuk meletakkan dan menyusun banyak nombor dengan cara yang jelas dan cepat.

Oleh itu, kami akan memberi anda 6 cara berbeza untuk berjaya memasukkan jadual dalam dokumen Word. Dan di antara 6 petua ini, anda mungkin sudah menggunakan sebahagiannya dalam kerja seharian anda. Sementara itu, ada juga cara cepat baru. Mudah-mudahan, anda boleh terus membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Kaedah 1: Gunakan Kursor untuk Memilih Sejumlah Sel

  1. Sebagai permulaan, letakkan kursor anda dengan betul pada kedudukan yang anda ingin masukkan jadual.
  2. Dan klik "Masukkan" pada "Menu Bar".
  3. Kemudian klik "Jadual".
  4. Seterusnya pada menu drop-down, anda dapat melihat sekumpulan sel di bahagian "Insert Table" pertama. Sekarang gerakkan kursor anda ke atasnya untuk memilih ukuran yang sesuai untuk meja anda.Klik "Masukkan" -> Klik "Jadual" -> Pilih Saiz untuk Jadual
  5. Akhirnya apabila anda yakin dengan ukuran, klik tetikus dan anda boleh mendapatkan jadual dengan ukuran yang tepat yang anda pilih.

Kaedah 2: Gunakan Pilihan "Masukkan Jadual"

  1. Pertama, ulangi dari langkah 1 hingga langkah 3 dalam kaedah 1.
  2. Sekarang anda mengklik "Insert Table" pada menu drop-down.Klik "Masukkan" -> Klik "Jadual" -> Klik "Masukkan Jadual"
  3. Kotak dialog "Masukkan Jadual" akan muncul. Dan pilih nombor untuk "Jumlah lajur".
  4. Kemudian pilih nombor untuk "Bilangan baris".
  5. Seterusnya. di bahagian "AutoFit behavior", pilih satu pilihan yang sesuai.
  6. Akhirnya, klik "OK".Tetapkan Saiz Jadual -> Tetapkan "Perilaku AutoFit" -> Klik "OK"

Sekarang anda mendapat jadual seperti di bawah:Dapatkan Jadual dengan Menggunakan Pilihan "Masukkan Jadual"

Kaedah 3: Lukis Jadual

  1. Sekali lagi ulangi dari langkah 1 hingga langkah 3 dalam kaedah 1.
  2. Namun, hanya kali ini klik pilihan "Lukis Jadual".Klik "Insert" -> Klik "Table" -> Pilih "Draw Table"
  3. Sekarang kursor anda akan berubah menjadi pen. Seret untuk melukis sempadan meja.
  4. Akhirnya. apabila selesai, klik dua kali kawasan kosong di luar meja untuk keluar dari lukisan.

Lihat video di bawah:

 

Kaedah 4: Masukkan Excel Spreadsheet

  1. Masih diulang dari langkah 1 hingga langkah 3 dalam kaedah 1.
  2. Kemudian pada menu drop-down "Table", klik "Excel Spreadsheet".Klik "Masukkan" -> Klik "Jadual" -> Klik "Excel Spreadsheet"
  3. Sekarang anda akan melihat tetingkap Excel terbuka. Anda boleh memasukkan data anda ke dalam helaian.Masukkan Spreadsheet Excel
  4. Setelah menyelesaikan ini, klik kawasan kosong di luar helaian untuk beralih kembali ke tetingkap dokumen Word.Taip Data -> Klik Kawasan Kosong untuk Kembali ke Tetingkap Dokumen Word

Kaedah 5: Pilih Jadual dari "Jadual Pantas"

  1. Ulangi dari langkah 1 hingga langkah 3 dalam kaedah 1.
  2. Klik pilihan "Quick Tables" pada menu drop-down "Table".
  3. Kemudian pilih gaya meja dari templat terbina dalam.Klik "Masukkan" -> Klik "Jadual" -> Pilih "Jadual Cepat" -> Pilih Gaya Jadual
  4. Selanjutnya pergi untuk menghapus data asal.
  5. Dan taipkan yang anda sendiri.Padamkan Data -> Taipkan Milik Anda

Kaedah 6: Gunakan Kekunci "Tab"

Untuk menggunakan kunci "Tab" untuk membuat jadual, anda perlu mendapatkan bantuan dari pilihan "AutoFormat". Ini berarti Anda harus menambahkan opsi "AutoFormat" ke "Quick Access Toolbar" terlebih dahulu.

Langkah Menambah "AutoFormat" ke "Bar Alat Akses Pantas"

  1. Mula-mula klik "Fail".
  2. Kemudian klik "Pilihan" untuk membuka tetingkap "Pilihan Kata".Klik "Fail" -> Klik "Pilihan"
  3. Seterusnya, klik "Bar Alat Akses Pantas".
  4. Kemudian pilih "Perintah Bukan di Pita" di kotak "Pilih perintah dari".
  5. Dan pilih pilihan "AutoFormat" dalam kotak senarai.
  6. Klik butang "Tambah" di tengah tetingkap.
  7. Akhirnya, klik "OK".Klik "Quick Access Toolbar" -> Klik "Commands Not in the Ribbon" -> Pilih "AutoFormat" -> Klik "Add" -> Klik "OK"

Sekarang sebelum mula menggunakan pilihan ini, anda perlu menetapkan tetapan sedikit. Berikut adalah langkah-langkah terperinci:

Tetapkan Pilihan "AutoFormat"

  1. Perkara pertama klik pilihan "AutoFormat" pada "Bar Alat Akses Pantas".Klik Pilihan "AutoFormat" Klik Pilihan "AutoFormat"
  2. Selanjutnya dalam kotak dialog "AutoFormat", pilih "AutoFormat sekarang".
  3. Kemudian klik butang "Pilihan".Pilih "AutoFormat sekarang" -> Klik "Pilihan"
  4. Sekarang klik "AutoFormat Semasa Anda Mengetik" di kotak dialog "AutoCorrect".Pilih "AutoFormat Semasa Anda Menaip" di Kotak Dialog "AutoCorrect"
  5. Tandai kotak "Jadual" di kotak kumpulan "Terapkan ketika anda mengetik".
  6. Dan klik "OK".Tandakan Kotak "Jadual" di "Terapkan semasa anda menaip" Kotak Kumpulan -> Klik "OK"
  7. Akhirnya klik "OK" sekali lagi apabila anda kembali ke kotak dialog "AutoFormat".Klik "OK" untuk Menutup Kotak Dialog "AutoFormat"

Cara Menggunakan Kekunci "Tab" untuk Membuat Jadual

  1. Pertama, letakkan kursor di tempat meja berjalan.
  2. Kemudian tekan sebilangan tanda tambah dan tolak, seperti di bawah:Taipkan Siri Tanda Plus dan Dash

Notis: Anda harus selalu memastikan tanda tambah berada di hujung baris. Jika tidak, anda tidak akan mendapat meja. Contohnya, contoh berikut tidak betul:Siri Tanda Plus dan Minus tanpa Tanda Plus sebagai Yang Terakhir

  1. Sekarang tekan "Enter". Anda akan dapat mencapai kesan seperti itu:Tekan "Enter" selepas Menaip untuk Mendapatkan Jadual Satu Baris
  2. Seterusnya, letakkan kursor di belakang barisan sel.
  3. Dan tekan "Tab" untuk menambah baris sel baru.
  4. Oleh itu, anda boleh mendapatkan jadual sedemikian ketika mengulangi langkah 4 dan langkah 5 untuk beberapa kali.Letakkan Kursor Anda Di Balik Baris -> Tekan "Tab" untuk Mendapatkan Lebih Banyak Baris Sel

Perbandingan 6 Kaedah

Kaedah kelebihan Kekurangan
Gunakan Kursor untuk Memilih Sejumlah Sel Ini adalah kaedah terpantas untuk mendapatkan meja kecil secara intuitif. Pilihan terbaik untuk pemula. 1. Anda hanya boleh mendapatkan jadual ukuran 10 × 8 maksimum.

2. Anda perlu menyesuaikan ukuran meja secara manual.

Gunakan Pilihan "Masukkan Jadual" 1. Anda boleh mendapatkan meja dengan pelbagai saiz.

2. Anda dapat mengawal ukuran jadual dengan tepat.

Kadang-kadang ukuran jadual tidak cukup besar untuk menampung data yang dimasukkan kerana anggaran yang salah, dan anda perlu menyesuaikan ukuran jadual secara manual.
Lukis Jadual Anda boleh melukis jadual jenis apa pun tanpa menyesuaikan lebar dan tinggi sel. Ini memakan masa untuk menggambar meja dengan ukuran besar.
Masukkan Spreadsheet Excel Anda boleh menggunakan jadual Excel yang ada dengan mudah. 1. Anda perlu mengetahui Excel.

2. Anda mesti klik dua kali untuk memasuki tetingkap Excel untuk menangani data.

Pilih Jadual dari "Jadual Pantas" Anda boleh mendapatkan meja dengan gaya elegan. Anda harus mengubah sedikit untuk memenuhi keperluan anda sendiri, seperti menghapus data asal dalam jadual.
Gunakan Kekunci "Tab" Anda boleh mendapatkan sebaris sel yang sama seperti yang anda mahukan dengan cara cepat. 1. Anda harus menambah dan menetapkan pilihan "AutoFormat" terlebih dahulu.

2. Anda perlu mengetahui watak yang digunakan untuk membuat jadual.

Bersenjata dengan baik untuk Word Crash

Perkataan boleh tersekat dalam beberapa saat kerana pelbagai sebab. Oleh itu, untuk mengelakkan daripada kehilangan fail yang teruk, adalah lebih baik mengambil beberapa sandaran terlebih dahulu dan menyimpannya dengan betul. Pada masa yang sama, untuk mendapatkan profesional pembaikan doc alat adalah pilihan lain yang sangat baik.

Pengenalan Pengarang:

Vera Chen adalah pakar pemulihan data di DataNumen, Inc., yang merupakan pemimpin dunia dalam teknologi pemulihan data, termasuk pemulihan yang cemerlang dan pdf membaiki produk perisian. Untuk maklumat lebih lanjut, lawati www.datanumen.com

Kongsi Sekarang:

Ruangan komen telah ditutup.