3 Kaedah Pantas untuk Menambah Sempadan ke Gambar dalam Dokumen Word Anda

Kongsi Sekarang:

Dalam artikel ini, kami ingin membincangkan 3 kaedah cepat mengenai cara menambahkan sempadan pada gambar dalam Dokumen Word anda.

Mengapa kita menggunakan sempadan pada gambar? Jawapannya jelas. Sebilangan gambar terlalu banyak seperti isi utama, katakan sekumpulan kata, yang mungkin kita salahkan untuk teks. Oleh itu, untuk menjadikan gambar menonjol kandungan teks memanfaatkan kegunaan 3 kaedah berikut yang akan kami tunjukkan kepada anda.

Kaedah 1: Tambahkan Sempadan ke Satu Gambar dalam Satu Dokumen

  1. Pertama, klik pada gambar untuk memilih.
  2. Selanjutnya klik tab "Format" di bawah "Alat Gambar".
  3. Kemudian klik "Sempadan Gambar" dan pilih warna.   Pilih Gambar-> Klik "Format" -> Klik "Sempadan Gambar" -> Pilih warnaMenambah sempadan gambar

Kaedah 2: Tambahkan Sempadan ke Semua Gambar dalam satu Dokumen

Seperti yang ditunjukkan dalam kaedah 1, mengubah gambar secara manual satu persatu bukanlah idea yang bagus. Untuk menjimatkan usaha, makro adalah cara yang harus anda ambil.

  1. Untuk bermula, klik tab “Pembangun” kemudian “Visual Basic” untuk memaparkan editor VBA. Apabila “Pembangun” tidak tersedia, tekan sahaja “Alt+ F11”.Klik "Pembangun" -> Klik "Visual Basic"
  2. Kemudian klik "Normal".
  3. Seterusnya klik tab “Insert” dan pilih “Module” pada menu.Klik "Normal" -> Klik "Insert" -> Klik "Module" Klik "Normal" -> Klik "Insert" -> Klik "Module"
  4. Klik dua kali pada modul baru untuk membuka kawasan pengekodan di sebelah kanan.
  5. Sekarang tampal makro berikut:
Sub AddPictureBorders()
  Dim objShape As Shape
  Dim objInLineShape As InlineShape
  Dim objDoc As Document
 
  Set objDoc = ActiveDocument
 
  With objDoc
    For Each objInLineShape In .InlineShapes
      With objInLineShape.Line
        .Style = msoLineSingle
        .ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)
      End With
    Next
    For Each objShape In .Shapes
      objShape.Fill.Solid
      With objShape.Line
        .Style = msoLineSingle
        .ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)
      End With
    Next
  End With
End Sub
  1. Akhir sekali, klik butang "Jalankan" atau tekan "F5".Tampal Kod-> Klik "Jalankan"

Kaedah 3: Tambahkan Sempadan ke Semua Gambar dalam Beberapa Dokumen

Oleh kerana kita dapat menulis makro untuk menangani gambar dalam dokumen, ada cara untuk memproses gambar dalam beberapa dokumen juga.

Sebelum itu, anda perlu menyusun semua dokumen sasaran di bawah direktori yang sama. Kemudian ikuti langkah yang sama seperti yang ditunjukkan di atas untuk memasang dan menjalankan makro, tetapi gantikannya dengan yang berikut:

Sub AddPictureBordersInMultiDoc()
  Dim objShape As Shape
  Dim objInLineShape As InlineShape
  Dim objDoc As Document
  Dim strFile As String
  Dim strFolder As String
 
  Set objDoc = ActiveDocument
  strFolder = "C:\Users\Public\Documents\New folder\"
  strFile = Dir(strFolder & "*.docx", vbNormal)
 
  While strFile <> ""
    Set objDoc = Documents.Open(FileName:=strFolder & strFile)
    With objDoc
      For Each objInLineShape In .InlineShapes
        With objInLineShape.Line
          .Style = msoLineSingle
          .ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)
        End With
      Next
      For Each objShape In .Shapes
        objShape.Fill.Solid
        With objShape.Line
          .Style = msoLineSingle
          .ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)
        End With
      Next
    End With
    objDoc.Save
    objDoc.Close
    strFile = Dir()
  Wend
End Sub

Nota:

  1. The "C: \ Users \ Public \ Documents \ Folder baru \"Dalam makro ini merujuk kepada jalan direktori tempat anda menyimpan dokumen. Dan jangan lupa untuk menambah yang terakhir “\".
  2. Anda boleh menukar warna sempadan dengan mengubah Nilai RGB.

Masa untuk Berfikir tentang Sandaran

Kebanyakan daripada kita telah dimaklumkan tentang apa yang boleh dilakukan oleh sandaran. Ia boleh menyelamatkan nyawa anda ketika mengalami Kerosakan perkataan. Oleh itu, kami tidak akan menjejaskan kesan mengambil masa untuk menyandarkan dokumen yang berharga. Oleh itu, seseorang tidak dapat menjamin keselamatan datanya.

Pengenalan Pengarang:

Vera Chen adalah pakar pemulihan data di DataNumen, Inc., yang merupakan pemimpin dunia dalam teknologi pemulihan data, termasuk rosak xlsx dan pdf membaiki produk perisian. Untuk maklumat lebih lanjut, lawati www.datanumen.com

Kongsi Sekarang:

Ruangan komen telah ditutup.