Si të riparoni një skedar Excel të korruptuar ose të dëmtuar

Kur skedarët tuaj Microsoft Excel .xls, .xlw dhe .xlsx dëmtohen ose prishen për arsye të ndryshme dhe nuk mund t'i hapni me sukses me Excel, mund të përdorni hapat e mëposhtëm për të riparuar skedarin e korruptuar:

Shënim: Para starduhet një procedurë e rikuperimit të të dhënave bëni një kopje rezervë të skedarit tuaj origjinal të korruptuar Excel. Kjo është most hap i rëndësishëm që shumë do ta harrojnë.

 1. Para së gjithash, Microsoft Excel ka një funksion të integruar të riparimit. Kur zbulon se ka korrupsione në skedarin tuaj Excel, do të funksionojëtart Riparimi i skedarit modaliteti dhe përpiquni të riparoni skedarin për ju. Në disa raste, nëse Riparimi i skedarit mënyra nuk është starautomatikisht, atëherë mund ta detyroni Excel-in të riparojë skedarin tuaj manualisht. Merrni Excel 2013 si një shembull, hapat janë:
  1. Mbi Skedar menu, click hapur.
  2. Në kutinë e dialogut Open, zgjidhni skedarin që dëshironi të hapni dhe klikoni në shigjetën pranë hapur button.
  3. Kliko Hapni dhe Riparoni, dhe më pas zgjidhni cilën metodë dëshironi të përdorni për të rimarrë librin tuaj të punës.
  4. Zgjedh riparim mundësi nëse dëshironi të rikuperoni sa më shumë të dhëna nga skedari i korruptuar.
  5. If riparim nuk funksionon, atëherë përdorni Nxjerr të dhëna të përpiqen të nxjerrin vlera dhe formula të qelizave nga skedari.

  Procedurat e rikuperimit janë pak të ndryshme për versione të ndryshme të Excel.

  Bazuar në testin tonë, metoda 1 funksionon kryesisht për rastet kur korrupsionet ndodhin në bisht të skedarit. Por nuk do të funksionojë kur korrupsionet ndodhin në kokë ose në mes të skedarit.

 2. Nëse metoda 1 dështon, ka ende disa metoda për të riparuar skedarin tuaj Excel manualisht me Excel, duke përfshirë shkrimin e një makroje të vogël VBA, ju mund të gjeni informacione më të hollësishme në https://support.microsoft.com/en-gb/office/repair-a-corrupted-workbook-153a45f4-6cab-44b1-93ca-801ddcd4ea53
 3. Ekzistojnë gjithashtu mjete falas nga palët e treta që mund të hapin dhe lexojnë skedarë Microsoft Excel, për shembull,
  • OpenOffice në http://www.openoffice.org. Ky është një projekt shumë i famshëm me burim të hapur që është krijuar për të mbështetur formatet e skedarëve të Office, duke përfshirë skedarët Excel. Softueri mund të ekzekutohet nën Windows.
  • LibReOffice në https://www.libreoffice.org/. Një tjetër apartament falas zyre.
  • KingSoft Spreadsheets në https://www.wps.com/. Ky është një mjet falas për Windows që mund të hapë skedarët Excel.
  • Fletët e Google në https://www.google.com/sheets/about/ gjithashtu mund të hapë skedarin Excel në internet.

  Ndonjëherë kur Excel nuk arrin të hapë skedarin tuaj, këto mjete mund të jenë në gjendje ta hapin atë me sukses. Nëse është kështu, atëherë pasi të hapet skedari Excel, thjesht mund ta ruani si një skedar të ri i cili do të jetë pa gabime.

 4. Për skedarët xlsx, ato në fakt janë një grup skedarësh të ngjeshur Zip formatin e skedarit. Prandaj, ndonjëherë, nëse korrupsioni është shkaktuar vetëm nga Zip skedar, atëherë mund ta përdorni Zip mjete riparimi si p.sh. DataNumen Zip Repair për të riparuar skedarin, si më poshtë:
  1. Duke supozuar se skedari i korruptuar Excel është a.xlsx, atëherë duhet ta riemërtoni në a.zip
  2. Përdorim DataNumen Zip Repair për të riparuar një.zip dhe gjeneroi një skedar fiks a_fiksuar.zip.
  3. Riemërtoni a_fiksuar.zip përsëri në a_fixed.xlsx
  4. Përdorimi i Excel për të hapur a_fixed.xlsx.

  Mund të ketë ende disa paralajmërime kur hapni skedarin fiks në Excel, thjesht le ta injoroni atë dhe Excel do të përpiqet të hapë dhe riparojë skedarin fiks. Nëse skedari mund të hapet me sukses, atëherë thjesht mund të ruani përmbajtjen në një skedar tjetër pa gabime.

 5. Nëse të gjitha metodat e mësipërme dështojnë, atëherë duhet të përdorni DataNumen Excel Repair për të zgjidhur problemin. Do të skanojë skedarin e dëmtuar dhe do të gjenerojë automatikisht një skedar të ri pa gabime.