Симптом:

Кога се обидувате да прикачите база на податоци .MDF во SQL Server, ја гледате следнава порака за грешка:

Прикачи база на податоци не успеа за серверот 'xxx'. (Microsoft.SqlServer.Smo)

Исклучок се случи при извршување на Transact-SQL изјава или серија. (Microsoft.SqlServer.ConnectionInfo)

Заглавието за датотеката 'xxx.mdf' не е важечко заглавие на датотека за база на податоци. Имотот со големина на датотека е неточен. (Micosoft SQL Server, Грешка: 5172)

каде што „xxx.mdf“ е име на датотеката МДФ што треба да се приложи.

Снимка на екранот од порака за грешка:

Прецизно објаснување:

Податоците во датотеката МДФ се зачувуваат како страници, секоја страница е 8 КБ. Првата страница се нарекува страница со заглавие на датотека, која содржи мost важни информации за целата датотека, како што се потписот на датотеката, големината на датотеката, компатибилноста итн.

Ако страницата со заглавие на датотеката МДФ е оштетена или оштетена и не може да ја препознае Мајкрософт SQL Server, Тогаш SQL Server ќе помисли дека заглавието не е валидно и ќе ја пријави оваа грешка.

Можете да го користите нашиот производ DataNumen SQL Recovery за да ги вратите податоците од оштетената датотека МДФ и да ја решите оваа грешка.

Примерок датотеки:

Пример за оштетени датотеки МДФ што ќе предизвикаат грешка:

SQL Server верзија Корумпирана датотека МДФ МДФ-датотека поправена од DataNumen SQL Recovery
SQL Server 2005 Грешка2_1.mdf Грешка2_1_fixed.mdf
SQL Server 2008 R2 Грешка2_2.mdf Грешка2_2_fixed.mdf
SQL Server 2012 Грешка2_3.mdf Грешка2_3_fixed.mdf
SQL Server 2014 Грешка2_4.mdf Грешка2_4_fixed.mdf