Симптом:

Кога се обидувате да прикачите база на податоци .MDF во SQL Server, ја гледате следнава порака за грешка:

Не успеа да се повратат податоците за ова барање. (Microsoft.SqlServer.Management.Sdk.Sfc)

Исклучок се случи при извршување на Transact-SQL изјава или серија. (Microsoft.SqlServer.ConnectionInfo)

xxx.mdf не е примарна датотека со база на податоци. (Мајкрософт SQL Server, Грешка: 5171)

каде што 'xxx.mdf е име на датотеката МДФ што треба да се приложи.

Снимка на екранот од порака за грешка:

Прецизно објаснување:

Податоците во датотеката МДФ се зачувуваат како страници, секоја страница е 8 КБ. Првата страница се нарекува страница со заглавие на датотека, која содржи мost важни информации за целата датотека, како што се потпис на датотека, големина на датотека, компатибилност, итн. Останатите страници исто така ги содржат важните информации, вклучувајќи ги и информациите за распределба на страниците, како и вистинските податоци.

Ако страницата со заглавие на датотеката МДФ или други важни страници за управување се оштетени или оштетени, и тие не можат да бидат препознаени од Мајкрософт SQL Server, Тогаш SQL Server ќе помисли дека целата датотека не е валидна датотека за примарна база на податоци и ќе ја пријави оваа грешка.

Можете да го користите нашиот производ DataNumen SQL Recovery за да ги вратите податоците од оштетената датотека МДФ и да ја решите оваа грешка.

Примерок датотеки:

Пример за оштетени датотеки МДФ што ќе предизвикаат грешка:

SQL Server верзија Корумпирана датотека МДФ МДФ-датотека поправена од DataNumen SQL Recovery
SQL Server 2005 Грешка1_1.mdf Грешка1_1_fixed.mdf
SQL Server 2008 R2 Грешка1_2.mdf Грешка1_2_fixed.mdf
SQL Server 2012 Грешка1_3.mdf Грешка1_3_fixed.mdf
SQL Server 2014 Грешка1_4.mdf Грешка1_4_fixed.mdf