Симптом:

При приложување на база на податоци .MDF во SQL Server, ја гледате следнава порака за грешка:

SQL Server откри логичка I / O грешка базирана на конзистентност: искината страница (очекуван потпис: 0x #########; вистински потпис: 0x ########). Тоа се случи при читање на страницата (#: #) во ID-то на базата на податоци # при поместување ### во датотеката 'xxxx.mdf'. Дополнителни пораки во SQL Server дневник за грешки или дневник на системски настани може да дадат повеќе детали. Ова е тешка состојба на грешка што го загрозува интегритетот на базата на податоци и мора веднаш да се коригира. Завршете ја целосната проверка на постојаноста на базата на податоци (DBCC CHECKDB). Оваа грешка може да биде предизвикана од многу фактори; за повеќе информации, видете SQL Server Книги на Интернет.

каде што „xxx.mdf“ е име на датотеката МДФ до која се пристапува.

Понекогаш, базата на податоци .MDF може да биде успешно прикачена. Меѓутоа, кога ќе се обидете да извршите SQL изјава, како на пр

Изберете * ОД [TestDB]. [Dbo]. [Тест_ табела_1]

исто така ќе ја добиете горната порака за грешка.

Снимка на екранот од порака за грешка:

Прецизно објаснување:

Податоците во датотеката МДФ се зачувуваат како страници, секоја страница е 8 КБ. SQL Server користи два механизма за да се осигура конзистентноста и интеграцијата на податоците на страницата, односно контролната сума или искинатата страница. Двете се по избор.

If SQL Server смета дека искинатите страници за некои од страниците со податоци се невалидни, тогаш ќе ја објави оваа грешка.

Можете да го користите нашиот производ DataNumen SQL Recovery за да ги вратите податоците од оштетената датотека МДФ и да ја решите оваа грешка.

Примерок датотеки:

Пример за оштетени датотеки МДФ што ќе предизвикаат грешка:

SQL Server верзија Корумпирана датотека МДФ МДФ-датотека поправена од DataNumen SQL Recovery
SQL Server 2005 Грешка5_1.mdf Грешка5_1_fixed.mdf
SQL Server 2008 R2 Грешка5_2.mdf Грешка5_2_fixed.mdf
SQL Server 2012 Грешка5_3.mdf Грешка5_3_fixed.mdf
SQL Server 2014 Грешка5_4.mdf Грешка5_4_fixed.mdf