Симптом:

Кога користите DBCC CHECKDB со ПОПРАВКА_ALLOW_DATA_LOSS параметар за поправка на оштетена база на податоци .MDF, како ова:

DBCC CHECKDB (xxxx, 'REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS')

ја гледате следнава порака за грешка:

Msg 5125, Ниво 24, состојба 2, линија 2
Датотека 'C: Програмски датотеки Мајкрософт SQL ServerMSSQL12.SQL2014MSSQLDATAError1.mdf 'се чини дека е скратен од оперативниот систем. Очекуваната големина е 5120 KB, но вистинската големина е 5112 KB.
Msg 3414, Ниво 21, состојба 1, линија 2
Настана грешка при закрепнување, спречувајќи ја базата на податоци 'Error1' (39: 0) од резtarтинг Дијагностицирајте ги грешките за обновување и поправете ги или вратете се од познатата добра резервна копија. Ако грешките не се поправени или не се очекуваат, контактирајте ја техничката поддршка.

каде што 'Error1' е име на оштетената база на податоци за МДФ што се поправа.

MSG 5125 грешката е помала од грешката во распределбата, ниту од грешка во конзистентноста. Тоа се случува кога ќе се отстрани делот од опашката на датотеката MDB, поради оштетување на податоците.

Снимка на екранот од порака за грешка:

Прецизно објаснување:

Кога ќе се отстрани делот од опашката на датотеката МДБ, CHECKDB ќе пријави MSG 5125 грешка и обидете се да ја поправите. Ако базата на податоци не може да се поправи, тогаш таа ќе произведе MSG 3414 грешка.

Всушност, базата на податоци исто така може да се обнови, ако го користите нашиот производ DataNumen SQL Recovery да ја извршат задачата.

Примерок датотеки:

SQL Server верзија Корумпирана датотека МДФ МДФ-датотека поправена од DataNumen SQL Recovery
SQL Server 2014 Грешка8МДФ Грешка8_фикс.mdf

Референци: