Симптом:

Кога користите DBCC CHECKDB со ПОПРАВКА_ALLOW_DATA_LOSS параметар за поправка на оштетена база на податоци .MDF, како ова:

DBCC CHECKDB (xxxx, 'REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS')

ја гледате следнава порака за грешка:

Msg 824, Ниво 24, состојба 2, линија 2
SQL Server откри логичка I / O грешка базирана на конзистентност: неправилна страница (очекувана 1: 143; реална 0: 9). Тоа се случи при читање на страницата (1: 143) во ID-то на базата на податоци 39 на поместување 0x0000000011e000 во датотеката 'C: Програмски датотеки Microsoft SQL ServerMSSQL12.SQL2014MSSQLDATAError1.mdf '. Дополнителни пораки во SQL Server дневник за грешки или дневник на системски настани може да дадат повеќе детали. Ова е тешка состојба на грешка што го загрозува интегритетот на базата на податоци и мора веднаш да се коригира. Завршете ја целосната проверка на постојаноста на базата на податоци (DBCC CHECKDB). Оваа грешка може да биде предизвикана од многу фактори; за повеќе информации, видете SQL Server Книги на Интернет.
Msg 3313, Ниво 21, состојба 1, линија 2
За време на повторното извршување на најавената операција во базата на податоци „Грешка1“, се појави грешка при идентификација на запис за евиденција (135: 752: 2). Типично, специфичниот неуспех е претходно запишан како грешка во услугата Windows Event Log. Вратете ја базата на податоци од целосна резервна копија или поправете ја базата на податоци.
Msg 3414, Ниво 21, состојба 1, линија 2
Настана грешка при закрепнување, спречувајќи ја базата на податоци 'Error1' (39: 0) од резtarтинг Дијагностицирајте ги грешките за обновување и поправете ги или вратете се од познатата добра резервна копија. Ако грешките не се поправени или не се очекуваат, контактирајте ја техничката поддршка.
Msg 824, Ниво 24, состојба 2, линија 2
SQL Server откри логичка I / O грешка базирана на конзистентност: неточна страница (очекувана 1: 160; реална 0:41). Тоа се случи при читање на страницата (1: 160) во ID-то на базата на податоци 39 при неутрализирање 0x00000000140000 во датотеката 'C: Датотеки на програмата Мајкрософт SQL ServerMSSQL12.SQL2014MSSQLDATAError1.mdf '. Дополнителни пораки во SQL Server дневник за грешки или дневник на системски настани може да дадат повеќе детали. Ова е тешка состојба на грешка што го загрозува интегритетот на базата на податоци и мора веднаш да се коригира. Завршете ја целосната проверка на постојаноста на базата на податоци (DBCC CHECKDB). Оваа грешка може да биде предизвикана од многу фактори; за повеќе информации, видете SQL Server Книги на Интернет.
Msg 824, Ниво 24, состојба 2, линија 4
SQL Server откри логичка I / O грешка базирана на конзистентност: неточна страница (очекувана 1: 160; реална 0:41). Тоа се случи при читање на страницата (1: 160) во ID-то на базата на податоци 39 при неутрализирање 0x00000000140000 во датотеката 'C: Датотеки на програмата Мајкрософт SQL ServerMSSQL12.SQL2014MSSQLDATAError1.mdf '. Дополнителни пораки во SQL Server дневник за грешки или дневник на системски настани може да дадат повеќе детали. Ова е тешка состојба на грешка што го загрозува интегритетот на базата на податоци и мора веднаш да се коригира. Завршете ја целосната проверка на постојаноста на базата на податоци (DBCC CHECKDB). Оваа грешка може да биде предизвикана од многу фактори; за повеќе информации, видете SQL Server Книги на Интернет.

каде што 'Error1' е име на оштетената база на податоци за МДФ што се поправа.

MSG 3313 покажува дека операцијата со најавување не може да се изврши.

Снимка на екранот од порака за грешка:

Прецизно објаснување:

Кога CHECKDB не може да изврши најавена операција, таа ќе ја пријави пораката за грешка MSG 3313 и обидете се да ги поправите грешките. Ако не може да ја поправи грешката, тогаш враќањето не успее и ќе доведе до повеќе грешки, како на пр MSG 3414 и Msg 824.

Можете да го користите нашиот производ DataNumen SQL Recovery за да ги вратите податоците од оштетената датотека МДФ и да ја решите оваа грешка.

Примерок датотеки:

Пример за корумпирани датотеки МДФ што ќе предизвикаат MSG 3313 грешка:

SQL Server верзија Корумпирана датотека МДФ МДФ-датотека поправена од DataNumen SQL Recovery
SQL Server 2014 Грешка9МДФ Грешка9_fixed.mdf

Референци: