Кога користите Microsoft SQL Server за да прикачите или да пристапите до оштетена датотека со бази на податоци МДФ, ќе видите разни пораки за грешки, што може да бидат малку збунувачки за вас. Затоа, тука ќе се обидеме да ги наведеме сите можни грешки, подредени според нивната фреквенција. За секоја грешка, ќе го опишеме неговиот симптом, ќе ја објасниме нејзината прецизна причина и ќе дадеме примерок датотеки, како и датотеката поправена од нашата DataNumen SQL Recovery, за да можете подобро да ги разберете. Подолу ќе користиме „xxx.MDF“ за да го искажеме вашиот корумпиран SQL Server Име на датотека на базата на податоци МДФ.
Врз основа на SQL Server или CHECKDB пораки за грешки, постојат три вида грешки што ќе предизвикаат неуспех:

    1. Грешки во распределбата: Знаеме дека податоците во датотеките МДФ и НДФ се распределени како страници. И, постојат некои посебни страници што се користат за управување со распределбата, како што следува:
Тип на страница Опис
Страница за игри Чувајте информации за глобалната карта за распределување (ГАМ).
СГАМ страница Чувајте ги споделените информации за мапата за глобална распределба (СГАМ).
IAM страница Информации за мапа за алокација на индекс (ИАМ).
Страна PFS Чувајте информации за алокација на PFS.

Ако некоја од горенаведените страници за распределба има грешки или податоците управувани од овие страници за распределба не се во согласност со информациите за распределба, тогаш SQL Server или CHECKDB ќе извести алокација грешки.

  • Грешки во постојаноста: на страници што се користат за складирање на податоци, вклучително и страници со податоци и индексни страници, доколку SQL Server или CHECKDB најдат каква било недоследност помеѓу содржината на страницата и контролниот збир, тогаш тие ќе пријават грешки во конзистентност.
  • Сите други грешки: Можеби има и други грешки кои не спаѓаат во горенаведените две категории.

 

SQL Server има вградена алатка наречена DBCC, кој има CHECKDB ПРОВЕРЕНО опции што можат да помогнат да се поправи расипаната база на податоци за МДФ. Сепак, за сериозно оштетените датотеки со бази на податоци MDB, DBCC CHECKDB ПРОВЕРЕНО исто така ќе пропадне.

Грешки во постојаноста пријавени од CHECKDB:

Грешки во распределбата пријавени од CHECKDB:

Сите други грешки пријавени од CHECKDB: