Изгледите се мost широко користен клиент за е-пошта во светот на Виндоус. Сепак, датотеките со податоци Outlook PST се исто така склони кон корупција. Зошто? Подолу ќе ги анализираме причините и соодветните решенија.

1. Мајкрософт не обезбедува ефикасен начин за спречување на оштетување на датотеката PST

Првиот и мost важно е дека „Мајкрософт“ не обезбедува ефикасен начин за спречување на корупцијата, како што следува:

  1. Самиот формат на датотека PST нема функција за борба против корупција, како што е запис за враќање како во WinRAR .RAR формат на архива или страница со торент како во SQL Server .МДФ база на податоци. Со запис за враќање или страница со торент, кога дел од податоците се расипани, лесно е да ги вратите и да ги намалите шансите за загуба на податоци за 90%.
  2. PST-датотеката е лесно да се расипе кога големината на датотеката се зголемува, и нема механизам за да се спречи ова автоматски. Outlook нема да користи повеќе датотеки за автоматско складирање на податоците кога големината на датотеката е голема. Корисникот треба да го стори тоа рачно. И секако, мost на корисниците нема да го забележат ова. Единствената поврзана карактеристика во Outlook го поттикнува корисникот да ги архивира старите е-пошта, но оваа одлика не обрнува внимание на големината на датотеката.
  3. Во Outlook, нема функција за автоматско копирање на датотеката PST. Ако Outlook имал таква карактеристика, тогаш ако PST-датотеката е расипана, дури и ако не може да се поврати, може да се врати во рана резервна верзија, која ќе содржи мost од ажурираните податоци ако резервната копија се извршува секоја недела.
  4. Мајкрософт обезбедува бесплатна алатка за обновување на датотеки PST, наречена скепст, придружуван со Outlook. Сепак, може да ја поправи PST-датотеката само со мали оштетувања. Ако штетата или корупцијата е сериозна, тогаш scanpst ќе пропадне за мost од случаите.

2. Многу луѓе ја злоупотребуваат датотеката PST:

Outlook е толку популарен што има толку многу луѓе што го користат секој ден. И многумина ја злоупотребуваат PST-датотеката што ја прави склона кон корупција:

  1. Денес, поради зголемувањето на е-поштата и другите лични податоци, големината на PST-датотеката драматично се зголемува. Од неколку GB во раните денови, до повеќе од 20 GB или дури 50 GB. Колку е поголема PST-датотеката, толку полесно ќе се расипе. Добра практика за управување со големи податоци е да ги поделите на неколку помали PST-датотеки, на пример, да архивирате стари е-пошта до архивирани PST-датотеки, за да бидете сигурни дека секоја големина на датотека PST <= 10 GB, наместо да користите многу голема PST-датотека.
  2. Некој ќе го исклучи компјутерот кога PST-датотеката сè уште е отворена од Outlook, што исто така ќе предизвика корупција.
  3. Некој ќе зачува големи PST-датотеки на мрежниот диск, што не се препорачува бидејќи самата PST-датотека не е дизајнирана за ова. И лесно е да се предизвика корупција при пристап до PST-датотеката преку мрежа.

Подетални информации за добрите практики за спречување на оштетување на датотеката PST може да се најдат на https://www.datanumen.com/prevent-pst-corruption/

Како да ги поправите оштетените датотеки PST:

Ако се појави корупција на датотеката PST, тогаш прво можете да се обидете бесплатно скепст, бидејќи е официјална алатка обезбедена од Microsoft за да ги поправите оштетените PST-датотеки и таа е бесплатна. Ако не работи, тогаш можете да се обидете DataNumen Outlook Repair.

Референци: