Што е преголем проблем со датотеката PST?

Microsoft Outlook 2002 и претходните верзии ја ограничуваат големината на датотеката за лични папки (PST) на 2 GB. Секогаш кога PST-датотеката ќе ја достигне или надмине таа граница, нема да можете повеќе да ја отворате или вчитувате, или не можете да додадете нови податоци на неа. Ова се нарекува проблем со преголеми PST-датотеки.

Outlook нема вграден начин за спасување на преголемата PST-датотека што е недостапна. Сепак, Microsoft обезбедува надворешна алатка pst2gb како импровизирана, што може да ја врати датотеката во употреблив статус. Но, за некои случаи, оваа алатка нема да успее да ги врати датотеките со големи димензии. Па дури и ако процесот на враќање успее, некои податоци ќе бидат скратени и јost трајно.

Мајкрософт исто така издаде неколку пакети со услуги, така што кога PST-датотеката се приближува до границата од 2 GB, Outlook не може да додава нови податоци на неа. Овој механизам, до одредена мерка, може да спречи преголеми димензии на PST-датотеката. Но, откако ќе се достигне ограничувањето, тешко дека можете да направите која било од операциите, како што се испраќање / примање е-пошта, правење белешки, закажување состаноци и сл., Освен ако не отстраните најголем дел од податоците од PST-датотеката и компактен потоа да се намали нејзината големина. Ова е многу незгодно кога податоците на Outlook стануваат сè поголеми и поголеми.

Од Microsoft Outlook 2003, се користи нов формат на датотека PST, кој поддржува Уникод и повеќе нема ограничување на големината од 2 GB. Затоа, ако користите Microsoft Outlook 2003 или 2007 година, а PST-датотеката е создадена во новиот формат Unicode, тогаш не треба повеќе да се грижите за проблемот со големината.

Симптом:

1. Кога ќе се обидете да вчитате или да пристапите до преголема датотека Outlook PST, ќе видите пораки за грешки, како што се:

Не може да се пристапи до xxxx.pst - 0x80040116.

or

Откриени се грешки во датотеката xxxx.pst. Излезете од сите апликации овозможени по пошта и потоа користете ја Алатката за поправка на сандаче.

каде што 'xxxx.pst' е име на датотеката Outlook PST што треба да се вчита или да се пристапи.

2. Кога ќе се обидете да додадете нови пораки или ставки во PST-датотеката, и за време на процесот на додавање, PST-датотеката достигнува или надминува 2 GB, ќе откриете дека Outlook само одбива да прифати нови податоци без поплаки или ќе видите пораки за грешки, како што се:

Датотеката не може да се додаде во папката. Акцијата не можеше да се заврши.

or

Задача „Microsoft Exchange Server - Примање“ пријавена грешка (0x8004060C): „Непозната грешка 0x8004060C“

or

Датотеката xxxx.pst ја достигна максималната големина. За да го намалите количеството податоци во оваа датотека, изберете некои ставки што повеќе не ви требаат, а потоа трајно (shift + del) избришете ги.

or

Задача „Microsoft Exchange Server“ пријави грешка (0x00040820): „Грешки при синхронизација во заднина. Во мost случаи, дополнителни информации се достапни во дневникот за синхронизација во папката Избришани ставки. '

or

Не може да се копира ставката.

решение:

Како што е наведено погоре, Мајкрософт нема начин на кој може задоволително да го реши проблемот со преголемата PST-датотека. Најдоброто решение е нашиот производ DataNumen Outlook Repair. Може да ја врати преголемата PST-датотека без загуби на податоци. За да го направите ова, постојат два алтернативни методи:

  1. Ако имате инсталирано Outlook 2003 или повисока верзија на вашиот компјутер, тогаш можете претворете ја преголемата PST-датотека во новиот уникод формат Outlook 2003, што нема ограничување од 2 GB. Ова е склопот на метод.
  2. Ако немате Outlook 2003 или повисока верзија, тогаш можете поделете ја преголемата PST-датотека во неколку помали датотеки. Секоја датотека содржи дел од податоците во оригиналната PST-датотека, но е помала од 2 GB и е независна од другите, така што ќе можете да пристапите до неа одделно со Outlook 2002 или пониски верзии без проблеми. Овој метод е малку незгоден бидејќи треба да управувате со повеќе PST-датотеки по операцијата на поделба.

Референци: