9 начини да се спречи корупцијата на датотеката PST

Outlook PST-датотеките се склони кон корупција. Дали има некои начини да се спречи ова? Одговорот е ДА! Подолу набројувам 8 мost важни начини да ја спречите вашата PST-датотека од корупција или оштетување:

 1. НЕ ја надувајте вашата PST-датотека. Иако Outlook 2003/2007 сега поддржува PST-датотеки со големина од 20 GB. И Outlook 2010 поддржува 50 GB, сепак се препорачува вашата датотека PST да не биде поголема од 10GB, затоа што:
  • Most операциите со голема PST-датотека се одвиваат многу бавно
  • Големите датотеки најверојатно стануваат корумпирани.
  • Иако некои помали оштетувања можат да се поправат со Outlook или scanpst, ако PST-датотеката е голема, тогаш процесот на поправање сепак ќе одземе многу време.

Outlook 2003-2010 сега поддржува да се отворат неколку PST-датотеки заедно во левиот панел. Затоа, препорачливо е да ги преместите вашите е-пошта во неколку различни PST-датотеки со правилата на Outlook, за да ја намалите големината на секоја PST-датотека.

 1. НЕ дозволувајте датотеката со стар формат PST да се приближи до 2 GB. Microsoft Outlook 2002 и претходните верзии ја ограничуваат големината на датотеката за лични папки (PST) на 2 GB. Секогаш кога големината на датотеката PST е близу до 2 GB, ќе наидете на променливи проблеми и PST-датотеката е склона кон корупција. Затоа, секогаш проверете дали вашата датотека со стар формат PST е помала од 1.5GB е добра практика.
 2. НЕ управувајте со голем обем на е-пошта. Microsoft Outlook ќе блокира ако работите со голем број е-пошта во исто време. И по блокирање, ќе мора да го исклучите Outlook ненормално, што многу веројатно ќе предизвика оштетување на датотеката PST. Искуствено ограничување е 10,000 е-пошта. Затоа, кога се обидувате да изберете, преместите, копирате или избришете повеќе од 10,000 е-пошта, не управувајте со нив во една серија. Наместо тоа, работете на мost 1,000 е-пошта во исто време, повторете ја операцијата сè додека не се обработат сите пораки.
 3. НЕ чувајте ја вашата датотека PST на мрежен диск или сервер. PST-датотеката е дизајнирана за складирање на локални компјутери. НЕ чувајте го на оддалечен диск или сервер бидејќи мрежното опкружување не може да поддржува густ пристап до PST-датотеката и ќе предизвика често оштетување на PST-датотеката. Исто така, НЕ споделувајте PST-датотека на мрежата и НЕ дозволувајте повеќе корисници да пристапуваат на истата копија на PST-датотеката преку мрежа истовремено, што е склоно кон корупција на датотеки.
 4. НЕ исклучувајте го Outlook кога сè уште работи. Ако го исклучите Outlook ненормално кога тој сè уште работи, тогаш PST-датотеката на којашто пристапува Outlook во тоа време ќе се расипе лесно. Затоа, треба НИКОГАШ исклучете го Outlook ненормално во управувачот со задачи. Понекогаш кога го затворате Outlook, тој сè уште работи во позадина, за да обработи некои задачи, како што се испраќање / примање е-пошта. Во таков случај, повремено, може да видите мала икона Outlook во системската лента. Сепак, најдобриот начин да се утврди дали Outlook сè уште работи е да start "Менаџер за задачи" и проверете дали „OUTLOOK.EXE“ е во „Процеси“ список (Сортирајте го списокот за да ви помогне полесно да го лоцирате.). Понекогаш ќе најдете Outlook да остане во меморијата засекогаш. Ова е нормално затоа што Outlook се обидува да испраќа / прима е-пошта преку мрежа и вашата мрежа не работи правилно, така што Outlook треба да чека бесконечно или откако ќе се појави тајм-аут. Во таков случај, ако сакате да го забрзате затворањето на Outlook, тогаш можете рачно да ја оневозможите мрежната врска што ја користи Outlook. После тоа, врската со Outlook наскоро ќе заврши со тајм-аут и ќе ги прекине позадинските задачи и ќе излезе наскоро. За некои други случаи, ако фиоката Outlook или Outlook остане бесконечно, можеби ќе се обидете Restart Outlook, почекајте неколку минути и потоа излезете, таквата постапка може да му помогне на Outlook целосно да излезе од системот.
 5. Секогаш бидете сигурни дека Outlook излегол пред да го исклучите / исклучите вашиот компјутер. Исто како 5, ако го исклучите или исклучите компјутерот без да излезете од Outlook, вашата PST-датотека многу веројатно ќе се оштети. Значи, иако е малку незгодно, секогаш проверете дали вашиот Outlook излегол пред да го затворите вашиот компјутерски систем. Или можете да направите мала апликација за автоматски да го проверите ова за вас.
 6. Бидете внимателни со вашата програма антивирус. Ако вашата PST-датотека е голема и содржи многу е-пошта, а вашата програма за антивирус ќе ја заштити. Потоа мost операциите со е-поштата во вашата PST-датотека ќе бидат засегнати и од вашата антивирусна програма. Ако програмата е бавна, тогаш операциите исто така ќе се забават. Пријавено е дека некои антивирусни програми можат да ја оштетат PST-датотеката. Microsoft OneCare дури може да избрише PST-датотеки.
 7. Бидете внимателни со додатоците на Outlook. Некои неисправни додатоци на Outlook може да предизвикаат оштетување на вашата PST-датотека ако не се правилно дизајнирани или работат правилно. Затоа, понекогаш треба да ги оневозможите додатоците ако вашата PST-датотека се расипува често.
 8. Резервна копија на вашите PST-датотеки неделно. Резервната копија е најдобриот начин да се спречи загубата на податоци. Секогаш периодично бекапирајте ги датотеките со PST, така што секогаш кога вашата PST-датотека е расипана и не може да се поврати, можете да ја вратите најновата резервна копија.

Ако вашите PST-датотеки се оштетени, тогаш сепак е можно да ги поправите и поправите, со следниве алатки:

 1. scanpst.exe. Исто така наречен Алатка за поправка на сандаче. Ова е бесплатна алатка инсталирана со вашиот Outlook. Може да го поправи мost на помалите грешки и оштетувања во вашите PST-датотеки. Подетални информации може да се најдат на овде.
 2. DataNumen Outlook Repair. Ако scanpst не може да ја поправи вашата PST-датотека или не може да ги обнови посакуваните е-пошта, тогаш можете да ги користите DataNumen Outlook Repair. Може да закрепне многу лошо оштетена PST-датотека. Сè додека има какви било податоци за Outlook, во вашата расипана PST-датотека, тогаш DataNumen Outlook Repair може да ги поврати и зачува во нова фиксна PST-датотека.