Белешка: Мора да имате инсталирано Outlook за да го користите овој водич.

Од Outlook 2003 година, воведен е нов формат на датотека PST кој има многу повеќе предности од стариот. Новиот формат обично се нарекува и формат Уникод, додека стариот формат соодветно се нарекува АНСИ формат. Двете имиња ќе се користат во целиот упатство.

Иако новиот формат е многу подобар од стариот, понекогаш (мostод причини за компатибилност) сепак треба да ја конвертирате PST-датотеката во новиот формат Unicode во стариот ANSI формат. На пример, сакате да ги пренесете PST-податоците од компјутер со Outlook 2003-2010 на еден со инсталиран само Outlook 97-2002.

Мајкрософт не разви алатка што може да изврши таква конверзија. Но, не грижи се. DataNumen Outlook Repair може да ви помогне во ова прашање.

Start DataNumen Outlook Repair.

Забелешка: Пред да конвертирате нова датотека Уникод PST со DataNumen Outlook Repair, затворете го Microsoft Outlook и сите други апликации што можат да ја изменат PST-датотеката.

Изберете ја новата Unicode PST-датотека како изворна PST-датотека што треба да се поправи:

празно

Можете директно да го внесете името на датотеката PST или да кликнете на Прелистајте и изберете датотека копче за прелистување и изберете ја датотеката. Можете исто така да кликнете на Најди копче за наоѓање на PST-датотеката што треба да се обработи на локалниот компјутер.

Бидејќи PST-датотеката е во новиот формат Outlook 2003-2010, наведете го нејзиниот формат на датотека во „Outlook 2003-2010“ во комбо полето празно покрај полето за уредување на изворната датотека. Ако го оставите форматот како „Автоматско определено“, тогаш DataNumen Outlook Repair ќе ја скенира изворната PST-датотека за автоматски да го одреди нејзиниот формат. Сепак, ова ќе потрае дополнително време и е непотребно.

По дифолт, DataNumen Outlook Repair ќе ги зачува конвертираните податоци во нова PST-датотека наречена xxxx_fixed.pst, каде xxxx е името на изворната PST-датотека. На пример, за изворна PST-датотека Outlook.pst, стандардната конвертирана датотека ќе биде Outlook_fixed.pst. Ако сакате да користите друго име, тогаш изберете или поставете го соодветно:

празно

Можете да го внесете името на конвертираната датотека директно или да кликнете на Погледни ги копче за прелистување и изберете име на конвертирана датотека.

Бидејќи сакаме да ја конвертираме Unicode PST-датотеката во ANSI формат, мора да го избереме форматот на конвертираната PST-датотека во „Outlook 97-2002“ во комбо поле празно покрај полето за уредување на конвертираната датотека. Ако го поставите форматот на „Outlook 2003-2010“ или „Auto Determined“, тогаш DataNumen Outlook Repair може да не успее да ја обработи и конвертира вашата датотека Уникод PST.

Кликнете на Start Поправка копче, и DataNumen Outlook Repair ќе сtarскенирање и конвертирање на изворната датотека Уникод PST. Лента за напредок

DataNumen Access Repair Бар напредок

ќе укаже на напредокот на конверзијата.

По завршувањето на процесот, ако изворната Unicode PST-датотека може успешно да се претвори во новата ANSI PST-датотека, ќе видите поле со порака како оваа:

празно

Сега новата конвертирана PST-датотека е во формат ANSI, што може да ја отвори Microsoft Outlook 97-2002.

Забелешка: Демо верзијата ќе го прикаже следното поле за пораки за да се покаже успехот на конверзијата:

празно

Во новата конвертирана PST-датотека, содржината на пораките и прилозите ќе биде заменета со демо-информација. Те молам нарачајте ја целосната верзија за да ја добиете вистинската конвертирана содржина.