Размена на офлајн папка (.ost) датотеката е локална и офлајн копија на поштенското сандаче на серверот Exchange. Секогаш кога поштенското сандаче на серверот не е достапно трајно, OST датотеката се нарекува сираче.

Постојат многу причини што ќе го направат вашиот Разменете ја офлајн папката (.ost) датотека сираче. Ги класифицираме во две категории, т.е. хардверски и софтверски причини.

Хардвер Причини:

Секогаш кога вашиот хардвер не успее да ги зачува или пренесе податоците од вашите бази на податоци на Exchange Server (.edb), се случува катастрофа во податоците и серверот ќе се сруши. Во тоа време, OST датотеките ќе останат сирачиња. Главно постојат три вида:

  • Неуспех на уредот за складирање на податоци. На пример, ако вашиот хард диск има некои лоши сектори и вашите бази на податоци на Exchange Server се зачувани на овие сектори. Тогаш можеби можете да прочитате само дел од датотеката со базата на податоци. Или, податоците што ги читате се неточни и се полни со грешки. Ваквата корупција на податоците ќе ја направи базата на податоци недостапна и ваша OST досие сираче.
  • Невообичаено прекинување на напојувањето или исклучување на серверот. Ако се случи прекин на електричната енергија или неправилно го исклучувате серверот Exchange кога серверот Exchange пристапува до базите на податоци, тогаш тоа може да предизвика оштетување на вашите бази на податоци и OST досие сираче.
  • Дефект или дефект на картичката на контролорот. Ако се користи контролер за кеширање со Exchange Server, неговото дефект или дефект ќе ги предизвика сите зачувани податоци lost и корупција на базата на податоци, за да се направи OST досие сираче.

Постојат многу техники за спречување или минимизирање на корупција на базата на податоци на Exchange Server и OST датотеката е сираче поради хардверски проблеми, на пример, UPS-от може да ги минимизира проблемите со прекин на струјата, а користењето на сигурни хардверски уреди исто така може да ги намали шансите за оштетување на податоците.

Причини за софтвер:

Исто така размена OST датотеката може да биде сираче поради проблеми поврзани со софтверот.

  • Избришете, оневозможете или одречете го пристапот до поштенското сандаче на серверот за размена. Ако поштенското сандаче на Exchange Server одговара на OST датотеката е избришана или оневозможена од администраторот на вашиот сервер, или вашиот пристап до поштенското сандаче е одбиен. тогаш вашиот локален OST датотеката е сираче и мора да се потпрете DataNumen Exchange Recovery за да ја добиете содржината на вашето сандаче.
  • Вирус или друг штетен софтвер. Многу вируси ќе ги заразат и оштетат базите на податоци на Exchange Server и ќе ги направат неупотребливи, што исто така ќе ги направи OST досие сираче. Препорачливо е да инсталирате квалитетен антивирусен софтвер за вашиот систем Exchange Server.
  • Неправилно работење на човекот. Човечки погрешни операции, како што се бришење на бази на податоци по грешка, погрешно делење на уредот за складирање, погрешно форматирање на оперативниот систем, сето тоа ќе предизвика недостапна база на податоци на Exchange Server, и затоа OST досие сираче.

Поправете сираче OST Додадени фајлови:

Кога вашиот OST датотеките се сирачиња, сепак можете да го користите нашиот наградуван производ DataNumen Exchange Recovery до вратете ги податоците од вашата сираче за размена OST додадени фајлови:, за повторно да ја добиете содржината на вашето сандаче.