Симптом:

Кога сtarсо Microsoft Outlook, ја добивате следнава порака за грешка:

Не можете да ги отворите вашите стандардни папки за е-пошта. Датотеката xxxx.ost не е датотека за офлајн папка.

каде 'xxxx.ost"е името на офлајн папка (.ost) датотека создаден од Outlook кога работи со поштенското сандаче Exchange офлајн. Можеби не сте запознаени со датотеката, бидејќи таа е имплицитно креирана.

Прецизно објаснување:

Постојат две причини што ќе ја предизвикаат оваа грешка, како што следува:

 • на OST датотеката е оштетена или оштетена и не може да се препознае од Microsoft Outlook, така што Outlook ќе ја пријави оваа грешка.
 • на OST датотеката е поврзана со поштенско сандаче на серверот Exchange. Ако поради какви било причини, Microsoft Outlook не може да пристапи до поврзаното поштенско сандаче или разговориtart синхронизирање на поштенското сандаче со офлајн папките во OST датотека, таа ќе ја пријави оваа грешка. Некои вообичаени примери се:

1. Во Outlook, не сте ја поставиле правилно сметката за е-пошта за пристап до поштенското сандаче на Exchange.

2. Во Outlook, ја бришете сметката за е-пошта за поштенското сандаче Exchange.

3. Во серверот Exchange, поштенското сандаче Exchange или сметката за е-пошта за поштенското сандаче Exchange е оневозможена или избришана.

4. Постојат проблеми во комуникацијата помеѓу Outlook и серверот Exchange.

5. Воопшто немате сметка за е-пошта на Exchange. И вашата сметка за е-пошта се заснова на POP3, IMAP, HTTP или сервери за пошта, освен серверот Exchange. Но, вашата грешка ја поставивте вашата сметка за е-пошта како заснована на размена.

решение:

За да ја решите оваа грешка и да спречите губење на податоци, треба да сторите како што следува:

 1. Најди ги OST датотека што предизвикува грешка. Врз основа на информациите во пораката за грешка, лесно можете да ја пронајдете таа датотека. Вие исто така може да го користите Барај функција во Виндоус за пребарување на OST датотека.
 2. Спасете ги офлајн податоците во OST датотека. Размена OST датотеката содржи офлајн податоци, вклучувајќи ги и поштенските пораки и сите други ставки, во вашето сандаче за размена, што се од витално значење за вас. За да ги спасите овие податоци, мора употреба DataNumen Exchange Recovery за скенирање на OST датотека, вратете ги податоците во неа и зачувајте ги во датотека PST Outlook за да можете лесно и ефикасно да пристапувате до сите пораки и ставки со Outlook.
 3. Резервна копија на OST датотека. Заради безбедност, подобро е да ја направите резервна копија.
 4. Преименувајте го или избришете го оригиналот OST датотека што го предизвикува проблемот.
 5. Поправете ја грешката.
  • 5.1.

  Ако вашето поштенско сандаче и сметка за е-пошта на Exchange се сè уште валидни, тогаш треба да бидете сигурни дека поставките за сметката за е-пошта во Outlook се точни, а Outlook може правилно да се поврзе со вашиот Exchange сервер. Потоа можете да сtart Outlook и испратете / примајте ги вашите е-пошта на поштенското сандаче Exchange, што ќе го натера Outlook да создаде нова OST датотека автоматски и синхронизирајте ги нејзините податоци со поштенското сандаче Exchange. Доколку овој метод не работи, тогаш следете ги упатствата во 5.2.

 6. 5.2. Ако вашето поштенско сандаче или сметка за е-пошта на Exchange повеќе не постои или воопшто немате сметка за е-пошта на Exchange или упатствата во 5.1 не работат, тогаш вашиот тековен профил за пошта не е точен, треба да го избришете и создадете нова, како што следува:
  • 5.2.1 Кликни Start, а потоа кликнете контролен панел.
  • 5.2.2 Кликни Префрлете се на Класичен приказ ако користите Windows XP или повисоки верзии.
  • 5.2.3 Кликнете двапати пошта.
  • 5.2.4 Во Поставување пошта дијалог прозорецот, кликнете Покажи профили.
  • 5.2.5 Изберете еден од погрешниот профил во списокот и кликнете Отстрани да го отстраните.
  • 5.2.6 Повторувајте 5.2.5 додека не се отстранат сите неточни профили.
  • 5.2.7 Кликни Додај да креирате нов профил и да додадете сметки за е-пошта според нивните типови.
  • 5.2.8 Start Outlook, ќе откриете дека проблемот исчезнува.

Референци: