Режим за обновување на размена:

Microsoft Outlook 2003 и поновите верзии воведуваат нова опција наречена Режим на зачувана размена, што е всушност подобрена верзија на офлајн папки во старите верзии на Outlook. Режим на зачувана размена обезбедува многу функции за да ги направите синхронизацијата и офлајн операциите ефикасно и практично. Една од нив е Режим за обновување на размена.

Кога серверот, базата на податоци или поштенското сандаче на Exchange се поврзуваат со офлајн папка (.ost) датотека се ресетира или постои недоследност помеѓу поштенското сандаче на Exchange и OST датотека, тогаш ако работите со Outlook 2002 или постари верзии, или со Outlook 2003 и понови верзии, но имате Режим на зачувана размена оневозможено и изберете да работите преку Интернет, тогаш Outlook ќе создаде нова OST датотека за новото поштенско сандаче. Стариот OST датотеката нема да биде избришана, но не можете да пристапите до податоците во неа. Подоцна кога оригиналното поштенско сандаче е повторно достапно, ќе имате пристап до податоците во старото OST датотека, но оние во новата OST датотеката ќе биде повторно недостапна. Ако треба да пристапите до податоците во обете OST датотеки, треба рачно да ги уредувате профилите на Outlook за да ги пренасочите кон соодветните OST датотеки, што е многу незгодно.

Меѓутоа, ако користите Outlook 2003 и подоцнежни верзии и Режим на зачувана размена е овозможено, тогаш ќе ја видите следната порака за предупредување кога вашето сандаче за размена е ресетирано или неконзистентно:

Размената е моментално во режим на враќање. Можете или да се поврзете со вашиот сервер за Exchange користејќи ја мрежата, да работите офлајн или да ја откажете оваа најава.

што покажува дека Outlook и Exchange се моментално во Режим за обновување на размена.

Кога ќе влезете Режим за обновување на размена, имате две опции:

 • Режим офлајн. Ако одберете Работа Офлајн, можете да пристапите до податоците во старите OST датотека, но не и до серверот Exchange. Стариот OST датотеката е сè уште достапна во офлајн режим.
 • Режим на Интернет. Ако одберете Поврзете се, можете да пристапите до серверот Exchange, но не до стариот OST досие. Ако сакате да пристапите до податоците во старите OST датотека, можете да излезете од Outlook и starповторно во Офлајн режим.

Така, со избирање различни опции, можете да пристапите до старата OST датотека или ново поштенско сандаче на серверот на Exchange селективно.

In Режим за обновување на размена, Можете да преобрази го стариот OST датотека во PST-датотека да ги мигрира своите податоци во новото поштенско сандаче на Exchange.

Ако подоцна старото сандаче за размена на асоцијација со старото OST датотеката е повторно достапна, потоа со избирање Поврзете се, ќе излезете Режим за обновување на размена автоматски.

Меѓутоа, ако поштенското сандаче е недостапно трајно, или не е во согласност со старото OST датотека поради OST датотека корупција, а потоа како да се излезе Режим за обновување на размена и направи Outlook повторно да работи нормално? Подолу е одговорот.

Излезете од режимот за обновување на размената и работете нормално повторно:

Ако поштенското сандаче Exchange не е достапно засекогаш, или не е во согласност со старото OST датотека поради оштетување на датотека, тогаш направете го следново за да излезете Режим за обновување на размена и оставете го Outlook повторно да работи нормално:

 1. Затворете го Microsoft Outlook и која било друга апликација што може да пристапи до старата OST датотека.
 2. Пронајдете го стариот OST датотека. Можете да ги користите Барај функција во Виндоус за пребарување на OST досие. Или пребарување во предефинирани локации за датотеката.
 3. Спасете ги офлајн податоците во старите OST датотека. Стариот OST датотеката содржи офлајн податоци, вклучувајќи ги и поштенските пораки и сите други ставки, во вашето старо сандаче за размена, што се од витално значење за вас. За да ги спасите овие податоци, мора употреба DataNumen Exchange Recovery да го скенира стариот OST датотека, вратете ги податоците во неа и зачувајте ги во датотека PST Outlook за да можете лесно и ефикасно да пристапите до сите пораки и ставки во Outlook.
 4. Резервна копија на стариот OST датотека. Заради безбедност, подобро е да ја направите резервна копија.
 5. Исклучете го режимот за кеширана размена.5.1 Starт Изгледи.
  5.2 На алатки менито, кликнете на Сметки за е-пошта, Кликнете Прегледајте ги или променете ги постојните сметки за е-пошта, а потоа кликнете Следна.
  5.3 Во Outlook ја обработува е-поштата за овие сметки по следниот редослед список, кликнете на сметката за е-пошта на Exchange Server и потоа кликнете Промени.
  5.4 Под Microsoft Exchange Server, кликнете за да го исчистите Користете режим за зачувана размена квадратче.
  5.5 Излезете од Outlook.
 6. Преименувајте го или избришете го стариот OST датотека.
 7. Вклучете го режимот за кеширана размена.7.1 Starт Изгледи.
  7.2 На алатки менито, кликнете на Сметки за е-пошта, Кликнете Прегледајте ги или променете ги постојните сметки за е-пошта, а потоа кликнете Следна.
  7.3 Во Outlook ја обработува е-поштата за овие сметки по следниот редослед список, кликнете на сметката за е-пошта на Exchange Server и потоа кликнете Промени.
  7.4 Под Microsoft Exchange Server, кликнете за да ја овозможите Користете режим за зачувана размена квадратче.
  7.5 Излезете од Outlook.
 8. Обновете нов OST Датотека. Restart Outlook и проверете дали се точни поставките за новата сметка на поштенското сандаче на Exchange во Outlook, и Outlook може успешно да се поврзе со вашиот Exchange сервер. Потоа испратете / примајте ги вашите е-пошта на соодветното сандаче за размена, што ќе му овозможи на Outlook автоматски да креира нова датотека за офлајн папка и да ги синхронизира своите податоци со поштенското сандаче на Exchange. Ако овој метод не работи, тогаш вашиот тековен профил за пошта е неточен, а вие мора да го избрише и да создаде нов, како што следува:
  • 8.1 Затворете го Microsoft Outlook.
  • 8.2 Кликни Start, а потоа кликнете контролен панел.
  • 8.3 Кликни Префрлете се на Класичен приказ ако користите Windows XP или повисоки верзии.
  • 8.4 Кликнете двапати пошта.
  • 8.5 Во Поставување пошта дијалог прозорецот, кликнете Покажи профили.
  • 8.6 Изберете еден од погрешниот профил во списокот и кликнете Отстрани да го отстраните.
  • 8.7 Повторувајте 8.6 додека не се отстранат сите неточни профили.
  • 8.8 Кликни Додај да креирате нов профил и да додадете сметки за е-пошта според нивните поставки на серверот Exchange.
  • 8.9 Start Излезете и повторно синхронизирајте го вашето сандаче за размена, ќе излезете Режим за обновување на размена.
 9. Внесете ги обновените податоци во чекор 3. Откако ќе излезете Режим за обновување на размена, задржи го новиот OST датотека за поштенското сандаче Exchange отворена, а потоа отворете ја датотеката PST генерирана во чекор 3 со Outlook. Бидејќи ги содржи сите обновени податоци во вашиот стар OST датотека, можете да ги копирате потребните ставки на вашата нова OST датотека по потреба.

Референци: