Симптом:

Кога отворате оштетена или оштетена датотека Excel XLS или XLSX со Microsoft Excel, ја гледате следнава порака за грешка:

Датотеката не е во препознатлив формат

* Ако знаете дека датотеката е од друга програма што е некомпатибилна со Microsoft Office Excel, кликнете Откажи, а потоа отворете ја оваа датотека во нејзината оригинална апликација. Ако сакате да ја отворите датотеката подоцна во Microsoft Office Excel, зачувајте ја во формат што е компатибилен, како што е формат на текст
* Ако се сомневате дека датотеката е оштетена, кликнете на Помош за повеќе информации во врска со решавање на проблемот.
* Ако сепак сакате да видите каков текст е содржан во датотеката, кликнете ОК. Потоа кликнете Заврши во волшебникот за увоз на текст.

Подолу е примерок од екранот за пораката за грешка:

Оваа датотека не е во препознатлив формат.

Прецизно објаснување:

Кога датотеката Excel XLS или XLSX е оштетена и Microsoft Excel не може да ја препознае, Excel ќе ја пријави оваа грешка.

решение:

Прво можете да користите Вградена функција за поправка на Excel за да ја поправите оштетената датотека Excel. Ако тоа не успее, тогаш само DataNumen Excel Repair може да ви помогне.

Датотека за примерок:

Пример за оштетена датотека XLS што ќе предизвика грешка. Грешка1.xls

Датотеката е обновена од DataNumen Excel Repair: Грешка1_fixed.xlsx

Референци: