Како да поправите оштетена или оштетена датотека на Excel

Кога вашите датотеки Microsoft Excel .xls, .xlw и .xlsx се оштетени или оштетени од различни причини и не можете успешно да ги отворите со Excel, можете да ги користите следниве чекори за да ја поправите оштетената датотека:

Забелешка: Пред сtarтреба процедура за враќање на податоците направете резервна копија од вашата оригинална корумпирана датотека Excel. Ова е мost важен чекор што многумина ќе го заборават.

 1. Како прво, Microsoft Excel има вградена функција за поправка. Кога открие дека има корупција во вашата датотека Excel, тоа ќе се случиtart Обнова датотека режим и обидете се да ја поправите датотеката за вас. Во некои случаи, ако Обнова датотека режимот не е start автоматски, тогаш можете да го принудите Excel да ја поправи вашата датотека рачно. Земете Excel 2013 како пример, чекорите се:
  1. На датотека менито, кликнете на Отворено.
  2. Во дијалогот Отвори, изберете ја датотеката што сакате да ја отворите и кликнете на стрелката веднаш до Отворено копче.
  3. Кликнете Отворете и поправете, и потоа изберете кој метод сакате да го користите за да ја вратите вашата работна книга.
  4. Избери поправка опција ако сакате да вратите што е можно повеќе податоци од оштетената датотека.
  5. If поправка не работи, тогаш користете Екстракт на податоци да се обиде да извлече вредности и формули на ќелијата од датотеката.

  Постапките за обновување се малку различни за различни верзии на Excel.

  Врз основа на нашиот тест, методот 1 главно работи за случаите кога се појавуваат корупции во опашката на датотеката. Но, нема да работи кога ќе се појават корупции во заглавието или средината на датотеката.

 2. Ако методот 1 не успее, сè уште има неколку методи за да ја поправите вашата датотека Excel рачно со Excel, вклучувајќи пишување мала макро VBA, можете да најдете подетални информации на https://support.microsoft.com/en-gb/office/repair-a-corrupted-workbook-153a45f4-6cab-44b1-93ca-801ddcd4ea53
 3. Исто така, постојат бесплатни алатки од трети страни кои можат да отвораат и читаат датотеки на Microsoft Excel, на пример,
  • OpenOffice на http://www.openoffice.org. Ова е многу познат проект со отворен извор кој е дизајниран да поддржува формати на датотеки во Office, вклучувајќи датотеки на Excel. Софтверот може да работи под Windows.
  • LibReOffice на https://www.libreoffice.org/. Уште еден бесплатен канцелариски пакет.
  • Табеларни пресметки на KingSoft на https://www.wps.com/. Ова е бесплатна алатка за Виндоус што може да ги отвори датотеките на Excel.
  • Гугл листови на https://www.google.com/sheets/about/ исто така може да ја отвори датотеката Excel преку Интернет.

  Понекогаш кога Excel не успее да ја отвори вашата датотека, овие алатки може да бидат во можност успешно да ја отворат. Ако е така, тогаш откако ќе се отвори датотеката Excel, можете само да ја зачувате како нова датотека што ќе биде без грешки.

 4. За датотеките xlsx, тие се всушност група на датотеки компресирани во Zip формат на датотека. Затоа, понекогаш, ако корупцијата е предизвикана само од Zip датотека, тогаш можете да користите Zip алатки за поправка како што се DataNumen Zip Repair за да ја поправите датотеката, како што следува:
  1. Под претпоставка дека корумпираната датотека на Excel е a.xlsx, тогаш треба да ја преименувате во.zip
  2. Користење DataNumen Zip Repair да се поправи a.zip и генерирана фиксна датотека a_fixed.zip.
  3. Преименувајте a_fixed.zip назад на a_fixed.xlsx
  4. Користење на Excel за отворање на a_fixed.xlsx.

  Сè уште може да има некои предупредувања при отворање на фиксната датотека во Excel, едноставно нека игнорира и Excel ќе се обиде да ја отвори и поправи фиксната датотека. Ако датотеката може успешно да се отвори, тогаш можете само да ја зачувате содржината во друга датотека без грешки.

 5. Ако сите горенаведени методи не успеат, тогаш треба да користите DataNumen Excel Repair да се реши проблемот. Scanе ја скенира оштетената датотека и автоматски ќе генерира нова датотека без грешки.