Симптом:

При отворање на оштетен или расипан AutoCAD DWG датотека со AutoDesk AutoCAD, ја гледате следнава порака за грешка:

Датотеката за цртање не е валидна

Подолу е примерок од екранот за пораката за грешка:

Датотеката за цртање не е валидна

Прецизно објаснување:

Поради некоја причина, на DWG датотеката е оштетена или оштетена. Кога AutoCAD се обидува да отвори датотека, прво ќе ги провери и потврди податоците во неа. Доколку проверката не успее, таа ќе ја пријави грешката „Датотеката за цртање не е валидна“.

AutoCAD има вградена команда „Обнови“ што може да се користи за враќање на оштетена или оштетена DWG датотека, како што следува:

  1. Изберете мени Датотека> Алатки за цртање> Врати
  2. Во полето за дијалог Избери датотека (стандарден дијалог прозорец за избор на датотека), внесете го оштетеното или оштетеното име на датотеката со цртеж или изберете ја датотеката.
  3. Резултатите за наплата се прикажани во прозорецот за текст.
  4. Ако датотеката може да се врати, таа исто така ќе се отвори во главниот прозорец.

Ако датотеката не може да ја обнови AutoCAD, тогаш можете да го користите нашиот производ DataNumen DWG Recovery да ги поправи корумпираните DWG датотека и да го реши проблемот.

DataNumen DWG Recovery Boxshot

Датотека за примерок:

Примерок корумпиран DWG датотека што ќе предизвика грешка. тест1_корумпиран.dwg

Датотеката е обновена од DataNumen DWG Recovery: тест1_корумпиран_фикс.dwg

Референци: