Симптом:

Кога користите Microsoft Access за да отворите оштетена датотека со бази на податоци за пристап, прво ја гледате следната порака за грешка (грешка 53):

Документот не е пронајден

Примерна слика од екранот изгледа вака:

Забележете дека насловот на пораката за грешка е „Microsoft Visual Basic за апликација“, па се чини дека грешката е предизвикана затоа што не е пронајдена датотека VBA.

Кликнете на копчето „Добро“, ќе ја добиете следната порака за грешка (грешка 29081):

Базата на податоци не може да се отвори бидејќи проектот VBA содржан во него не може да се прочита. Базата на податоци може да се отвори само ако VBA проектот е прво избришан. Бришењето на проектот VBA го отстранува целиот код од модулите, формуларите и извештаите. Треба да направите резервна копија од вашата база на податоци пред да се обидете да ја отворите базата на податоци и да го избришете VBA проектот.

За да креирате резервна копија, кликнете Откажи и потоа направете резервна копија на вашата база на податоци. За да ја отворите базата на податоци и да го избришете VBA-проектот без да креирате резервна копија, кликнете OK.

or

Проектот Visual Basic за апликации во базата на податоци е корумпиран.

Снимката на екранот изгледа вака:

Ако продолжите со кликнување на копчето „ОК“ за да дозволите Access да ја отвори базата на податоци и да го избришете VBA проектот, ќе добиете трета порака за грешка (грешка 29072), како подолу:

Microsoft Access откри корупција во оваа датотека. За да се обидете да ја поправите корупцијата, прво направете резервна копија на датотеката. Кликнете на јазичето Датотека, посочете на Управување и потоа кликнете на Компактна и поправка на базата на податоци. Ако во моментов се обидувате да ја поправите оваа корупција, треба да ја пресоздадете оваа датотека или да ја вратите од претходната резервна копија.

Снимката на екранот изгледа вака:

празно

што значи дека Microsoft Access не може да ја отвори базата на податоци.

Прецизно објаснување:

Оригиналната база на податоци за здравство воопшто не содржи никакви VBA-проекти. Сепак, поради корупцијата, Access ќе ја разгледа оштетената датотека со бази на податоци што содржи VBA проекти и ќе се обиде да ја отвори. Откако не успеа да ја отвори датотеката, таа ќе ги прикаже горенаведените пораки за грешка, што е малку збунувачко бидејќи оригиналната датотека воопшто не содржи VBA-проекти.

Единствено решение е да го користиме нашиот производ DataNumen Access Repair за да ја поправите MDB-датотеката и да ја решите оваа грешка.

Датотека за примерок:

Примерок оштетена датотека MDB што ќе предизвика грешка. mydb_7.mdb

Датотеката е поправена со DataNumen Access Repair: mydb_7_fixed.mdb