Симптом:

Кога користите Microsoft Access за да отворите оштетена, но некриптирани Пристапете до датотеката со база на податоци, таа ќе се појави во дијалогот „Потребна е лозинка“ и ќе ве замоли да ја внесете лозинката за базата на податоци, како оваа:

Бидејќи оригиналната датотека НЕ ​​е шифрирана, секоја лозинка што ја внесувате, вклучително и празната низа, ќе предизвика следнава грешка (грешка 3031) и не успее да ја отвори датотеката:

Не е валидна лозинка.

Снимката на екранот изгледа вака:

празно

Прецизно објаснување:

Поради оштетување на датотеката со базата на податоци Access, Access ќе ја земе некриптираната датотека како шифрирана. Затоа, ќе побара лозинка и ќе се обиде да ја дешифрира. Сепак, бидејќи датотеката не е шифрирана воопшто, процесот на дешифрирање секогаш ќе пропадне со каква било лозинка.

Единствено решение за овој проблем е користење на нашиот производ DataNumen Access Repair за да ја поправите MDB-датотеката и да ја решите оваа грешка.

Датотека за примерок:

Примерок оштетена датотека MDB што ќе предизвика грешка. mydb_6.mdb

Датотеката е поправена со DataNumen Access Repair: mydb_6_fixed.mdb