Има толку многу причини што ќе предизвикаат оштетување или оштетување на вашата датотека MDB за пристап. Ги класифицираме во две категории, т.е. хардверски и софтверски причини.

Хардвер Причини:

Секогаш кога вашиот хардвер не успее да ги зачува или пренесе податоците од вашите бази на пристап, базите на податоци најверојатно ќе бидат оштетени. Главно постојат три вида:

 • Неуспех на уредот за складирање на податоци. На пример, ако вашиот хард диск има некои лоши сектори и вашата MDB-датотека за пристап е зачувана на овие сектори. Потоа можете да прочитате само дел од датотеката MDB. Или, податоците што ги читате се неточни и се полни со грешки.
 • Неисправен уред за вмрежување. На пример, базата на податоци за пристап престојува на серверот и вие се обидувате да пристапите до неа од компјутерски клиент, преку мрежни врски. Ако картичките за мрежен интерфејс, cabлетовите, рутерите, центрите и сите други уреди што ги сочинуваат мрежните врски имаат проблеми, тогаш далечинскиот пристап до базата на податоци на MDB може да ја направи оштетена.
 • Прекин на електричната енергија. Ако се случи прекин на електричната енергија кога пристапувате до базите на податоци на MDB, тоа може да ги остави вашите MDB-датотеки оштетени.

Постојат многу техники за спречување или минимизирање на корупцијата на базата на податоци за пристап поради хардверски проблеми, на пример, UPS-от може да ги минимизира проблемите со прекинување на напојувањето, а користењето на сигурни хардверски уреди исто така може да ги намали шансите за оштетување на податоците.

Причини за софтвер:

Исто така, многу оштетувања на базата на податоци за пристап се јавуваат поради проблеми поврзани со софтверот.

 • Погрешно враќање на системот на датотеки. Можеби сметате дека е неверојатно дека обновувањето на датотечниот систем може да предизвика оштетувања на базата на податоци за пристап. Но, всушност, понекогаш кога вашиот датотечен систем е расипан и се обидувате да ангажирате алатка за враќање на податоци или експерт за враќање на MDB-датотеките на неа, обновените датотеки може да бидат сепак оштетени, бидејќи:
  • Поради катастрофата во датотечниот систем, некои делови од оригиналната датотека за базата на податоци MDB се lost трајно, или пребришано од податоци за ѓубре, што ја прави крајната спасена MDB-датотека нецелосна или содржи неточни податоци.
  • Алатката за враќање или експерт немаат доволно експертиза дека собрал некои податоци за ѓубре и ги зачувал како датотека со додаток .MDB. Бидејќи овие таканаречени .MDB-датотеки не содржат валидни податоци за базите на пристап, тие се тотално бескорисни.
  • Алатката или експерт за обновување ги собра точните блокови на податоци за датотеката MDB, но не ги комбинираше во правилен редослед, што исто така ја прави конечната спасена MDB-датотека неупотреблива.

  Затоа, кога се случи катастрофа во датотечниот систем, треба да пронајдете добра алатка / експерт за враќање на податоците за да ги вратите датотеките со базата на податоци MDB. Лоша алатка / експерт ќе ја влоши ситуацијата наместо подобро.

 • Вирус или друг штетен софтвер. Многу вируси, како што е Trojan.Win32.Cryzip.а, ќе ги зарази и оштети датотеките со Access MDB или ќе ги направи недостапни. Силно се препорачува да инсталирате квалитетен антивирусен софтвер за вашиот систем на база на податоци.
 • Напишете операција прекини. Во нормална ситуација, треба да го напуштите пристапот благодатно со зачувување на сите ваши промени на базата на податоци на MDB и потоа кликнување на изборната ставка „Излез“ или „Затвори“. Меѓутоа, ако пристапот е невообичаено исклучен кога отворате и пишувате во базата на податоци на MDB, тогаш моторот на базата на податоци Jet може да ја обележи базата на податоци како осомничен или оштетен. Ова може да се случи ако се појави прекин на напојувањето споменат погоре, или ако го напуштите пристапот со кликнување на „Заврши задача“ во Управувачот со задачи на Виндоус, или ако го исклучите компјутерот без нормално да го напуштите пристапот и Windows

Симптоми на бази на податоци за корумпиран пристап:

За ваша препорака, ние собравме список на грешки при пристап до оштетена MDB-датотека.

Поправете бази на податоци за корумпиран пристап:

Можете да го користите нашиот наградуван производ DataNumen Access Repair до вратете ги вашите оштетени бази на податоци за пристап.

Референци: